تجربه نشان دادهاست هرگاه دشمن به قدرت کسی اعتراف میکند، در اصل او را یک ابرقدرت دیدهاست...
قرنها پیش با تولد مولودی به نام اسلام، غرب و مسیحیت خود را در معرض خطری بزرگ یافتند و از همان ابتدا، تلاش خود را کردند تا این کودک تازه متولد شده را از پای درآورند.
این ترس وحشت واهی نبود چرا که به گواه تاریخ درست یک قرن بعد از این تولد مبارک، نقشههای جغرافیا، فتوحات مسمانان، در قلب اسپانیا را نشان میداد و این رویداد، مهرتاییدی بود بر آن وحشت آغازین.
زمانها و دورانها گذشت و نسل جدیدی از مسلمانان، با نام و پرچم امپراتوری عثمانی، دیگر بار شعله وحشتی عمیق را در قلب غرب افروختند تا جایی که سیاستمداران و متفکران مغرب زمین از هیچ تلاش برای ضربه زدن و فروریختن هیمنه این امپراتوری فروگذار نکردند.
با فروپاشی امپراتوری عثمانی، غرب که در رویای کاذب فروپاشی اسلام و افول تفکر اسلام سیاسی ، خوش بود، فرصت را مناسب دید و جهان را در آغوش سکولاریسم هدایت کرد و تمامی مردم دنیا را به خلسهای عمیق فرو برد.
خوش خیالی و سرمستی غرب، چندی بیش نپایید و سال 1987(1) بود که خیزش دوباره مسلمانان این بار با محوریت ایرانیان، خواب خرگوشی آنان را پریشان کرد و خاطرات سپهبد سورنای سی ساله ایرانی را که با سپاهیان خود یک سوم سپاه روم را نابود کرد مبتکر نبردهای پارتیزانی شد را در اذهان آنها زنده کرد.
این خیزش بزرگ همان انقلاب اسلامی ایران بود که حیرت جهانیان را برانگیخت و تمام معادلات آنها در عرصه جهانی و منطقهای را با چالش مواجه کرد.
در این نوشتار کوتاه برآنیم تا قیمت این گوهر گرانبها را از بیگانه جویا شویم که تجربه نشان دادهاست هرگاه دشمن به قدرت کسی اعتراف میکند، در اصل او را یک ابرقدرت دیدهاست.
تدا اسکاچپول از نظریه پردازان غرب پیرامون انقلاب ایران مینویسد: «انقلاب ایران، موردی از انقلاب اجتماعی بود که غیر قابل انتظار و حیرت انگیر برای کلیه تئوری پردازان بود.»(2)
برای درک بهتر دیدگاه غربیها درخصوص انقلاب اسلامی، کتاب «ایران در خاطرات جیمی کارتر» را ورق میزنیم.
استانسفیلد ترنر ، رئیس سازمن جاسوسی سیا در پاسخ به سوال کارتر مبنی بر اینکه با وجود این همه آدم، تجهیزات، و بودجه کلان چطور نتوانستید این انقلاب را پیش بینی کنید می گوید:
« آنچه در ایران روی داده است، یک بی تعریف است»(3)
با مرور این خاطرات این سوالات به ذهن متبادر می شود که آیا جوانان کشور من، غرب را با بحرانی جدی مواجه کردند؟
آیا ایرانیان خواب شیرین غرب را آشفته کردند؟
«هنری کسینجر» دیپلمات معروف آمریکایی و مشاور اسبق امنیت ملی ایالات متحده آمریکا پاسخ سوال ما را اینگونه می دهد:
«آیت الله خمینی غرب را با بحران جدی برنامه ریزی مواجه کرد تصمیمات وی چنان رعد آسا بود که مجال هر نوع تفکر را از ما گرفته است گویی از جایی الهام می گیرد.»(4)
فرانسوا توال مشاور کمیسیون سیاست های خارجی و دفاعی سنای فرانسه می نویسد: «از میان یک میلیارد مسلمان 10 تا 12 درصد آنان شیعه هستند که پتانسیل ایدئولوژیک شیعه، منافع غرب را به خطر می اندازد. آنان مبارزهای را دنبال می کنند که ادعای جهانی دارد.»(5)
خانم رابین رایت یک بانوی اندیشمند غربی به قدرت زنان در ایجاد و ادامه روند انقلاب ایران تاکید داشته و میگوید:
«من در اینجا زنانی را میبینم که با روسری و چادر، در صحنههای مختلف اجتماعی و سیاسی حضور پیدا میکنند»(6)
رابرت دی لی پروفوسور علوم سیاسی در دانشگاه کلرادو، زهد مردمان ایران زمین را قدرت معرفی می کند.
وی می نویسد:
«انقلاب اسلامی، پیچیده و اسرار آمیز است. مساوات طلب است اما در عین حال سنتی به نظر میرسد تنها در دول اسلامی است که اعتراض زاهدانه میتوان معنایی برای این جنبش عظیم که جهان اسلام در نوردیده است، پیدا کرد.»
در نهایت باید گفت حقیقت این است که ایرانیان 37 سال پیش با نام حق لباسی از قواره حیرت بر تن جهان دوختهاند و پایداری و مقاومت آنها تا به امروز باعث شدهاست که به الگویی تبدیل شوند برای تمام آزادیخواهان و حق طبان جهان.
ندانی که ایـــران نشستِ من است
جهـــان سر به سر زیر دست ِ منست
هنر نزد ایرانیان است و بـــس
ندادند شـیر ژیان را به کــس
همه یکـدلانند یـزدان شنــــاس
بـه نیکـــی ندارنـــد از بـد هـراس
نمــانیم کین بـــــوم، ویران کننـــــد
همی غــارت از شهـــر ایــــــران کنند
1- 1357
2- تدا اسکاچپول ، دولت ها و انقلاب های اجتماعی، صفحه 192
3- روزنامه کیهان- 1 مهر 1378 به نقل از استانفیلر تونر
4- سایت سازمان تبلیغات اسلامی، مقاله انقلاب اسلامی از دیدگاه دانشمندان غرب
5- فرانسوازتوال، ژئوپلتیک شیعه، 1379، ترجمه علی رضا قاسم صفحه 135
6- خانم رابین رایت/ آخرین انقلاب بزرگ
نظرات شما عزیزان: